Nieuws/Binnenland
1067301
Binnenland

Schadevergoeding voor ventilatieproblemen

De bewoners van een huis in de Amersfoortse wijk Vathorst krijgen een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro's voor gezondheidsklachten door een slecht ventilatiesysteem. Ook bewoners van een woning in Meppel krijgen een vergoeding, liet advocatenkantoor SAP maandag weten. Volgens advocaat Martin de Witte betalen de verhuurders, meestal woningcorporaties, het geld. De klachten spelen al jaren.

De Witte zegt dat er in nog meer gemeenten onderhandelingen lopen met verhuurders wegens klachten over de zogenoemde balansventilatiesystemen. De toe- en afvoer van lucht wordt door het zogeheten warmteterugwinsysteem mechanisch geregeld.

Uit een onderzoek is gebleken dat veel gezondheidsklachten van de bewoners samenhangen met het ventilatiesysteem. Bewoners hebben bijvoorbeeld last van vermoeide en tranende ogen, neusklachten, keelpijn en concentratieproblemen.

Een woordvoerder van de vereniging Eigen Huis zegt dat veel van de klachten kwamen door slechte installatie van het ventilatiesysteem. „ Het apparaat was in principe in orde, maar het werd in veel huizen niet goed geïnstalleerd en ingeregeld. Bovendien was de informatie aan de bewoners slecht.” Zo moet het apparaat op een bepaalde stand staan en soms moet er een nieuwe filter in.