Nieuws
1067306
Nieuws

’Studenten op kamers in de gevangenis’

Jongeren die er niet in slagen om een kamer te vinden, moeten naar de gevangenis. Daarvoor pleit de Liberale Partij Maastricht. De cellen zouden nog luxueuzer zijn dan sommige kleine studentenkamers.

De stad kampt met een groot tekort aan studentenhuisvesting. De partij wil daarom de leegstaande gevangenis Overmaze verbouwen zodat studenten intrek kunnen nemen in de lege cellen.

 

'Studenten willen best in de cel wonen'

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is enthousiast. Zeker nu staatssecretaris Teeven (Justitie) door bezuinigingen negentien gevangenissen in het land wil sluiten en er een schreeuwend tekort is aan studentenwoningen. „Studenten hebben minder keus en willen daarom best in de cel wonen”, zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. „Ze moeten alleen wel de tralies weghalen.

 

”Volgens Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting, moet er nog wel het nodige gebeuren voordat ze intrek kunnen nemen in de kale cellen. „De bajes associeer je niet meteen met gezellig wonen. Je moet studenten daarom vroegtijdig bij de bestemmingswisseling betrekken zodat ze zich wel thuis voelen”, zegt Kences-directeur Vincent Buitenhuis.

 

Gevangenis gemakkelijk bewoonbaar dan kantoorpand

Buitenhuis denkt dat dit geen probleem hoeft te zijn. „Je hoeft een gevangenis minder aan te passen dan een leegstaand kantoorpand. Het is al eerder ’bewoond’ en aan alle veiligheidsmaatregelen is gedacht. Bovendien is het luxueuzer dan sommige kleine kamers waar studenten nu noodgedwongen vertoeven.”