Nieuws/Buitenland
1067315
Buitenland

Alicante kweekvijver marihuana Nederland

De drugshandel in Spanje is dit jaar overal afgenomen behalve in en rond Alicante. In de regio waar Alicante ligt, de Gemeenschap Valencia, steeg het aantal geregistreerde misdrijven in deze tak van de misdaad met 12,3 procent in de eerste helft van dit jaar. Dat is een gevolg van de prominente plaats die Alicante heeft verworven bij de productie van wiet bestemd voor 'coffeeshops' in Nederland.

Dit meldde maandag het Spaanse dagblad ABC op basis van de laatste misdaadstatistieken van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Alicante, 340 kilometer ten zuidoosten van Madrid, is de kweekvijver van marihuana voor de Nederlandse markt geworden, kopte ABC.

De laatste maanden zijn de Spaanse politie en Guardia Civil gestuit op kolossale marihuanaplantages rond Alicante. Volgens een woordvoerder van een speciale eenheid van de Guardia Civil is de marihuanaplantage in opmars in de streek door de enorme winst die ermee kan worden opgestreken. De kwekerijen zijn volgens hem „beestachtig rendabel en we geven maar geen details, want als we bedragen gaan noemen die deze misdadigers verdienen, zou het een aanmoediging lijken”.

In de streek van Alicante wonen wel 15.000 Nederlanders, maar slechts weinigen onder hen overtreden de wet volgens ABC. Wel waren bij een recente inval in een „industriële marihuanaplantage” de negen aangehouden verdachten Nederlander of Brit. Ook is begin dit jaar een bende drugscriminelen opgerold die drugs naar Nederland smokkelde met campers en caravans alsof ze Nederlandse toeristen waren.