Nieuws/Binnenland
1067321
Binnenland

Te eigenwijs als loonslaaf

Schrijver Mark Schalekamp is als het om carrièreswitches maken gaat een ware expert. Al meerdere malen tijdens zijn veelzijdige loopbaan sloeg hij een compleet andere richting in. Twaalf ambachten, dertien ongelukken? „Welnee, gewoon een kwestie van breed geïnteresseerd en veelzijdig zijn.”

Schalekamp begon zijn loopbaan als trainee bij Deutsche Bank, maar al snel werd duidelijk dat er geen echte bankier in hem school. Daarna werd hij tv-redacteur bij Ivo Niehe Producties. Hartstikke leuk werk, maar toen het productiebedrijf aan het einde van het seizoen moest inkrimpen, stond hij weer op straat. „Gelukkig kon ik – als meester in de rechten - kort daarna bij een advocatenkantoor aan de slag.”

Helaas bleek ook dit geen gelukkige greep. „Het vak van jurist was duidelijk niet op mijn lijf geschreven. Te vaak viel ik in slaap in een stil hoekje van de bibliotheek.” Toen hij bij zijn volgende werkgever, een gerennommeerd communicatiebureau, na twee jaar op nonactief werd gesteld omdat hij ’te eigenwijs’ zou zijn, begreep Schalekamp dat hij ongeschikt was voor een baan in loondienst. „Ik besloot mijn eigen bedrijf te beginnen.”

Als oprichter van Robin Good, een bedrijf dat maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en hun medewerkers stimuleerde, boekte hij veel succes. Maar na zeven jaar had hij ook dit werk wel gezien. „Ik was trots op wat ik had neergezet, maar ik vond het maatschappelijk verantwoord ondernemen te braaf en teveel van hetzelfde worden. Bovendien wilde ik mijn jongensdroom waarmaken en een roman gaan schrijven.”

Schalekamp verkocht zijn bedrijf en werd auteur. Zijn debuut ’De Parvenu’ werd goed ontvangen. „Maar een tweede roman komt er niet”, zegt hij stellig. Wel verscheen onlangs een andere publicatie van hem: het zelfhulpboek ’Maak werk van je droombaan’. Hierin legt hij – mede aan de hand van zijn eigen ervaringen – uit hoe je in vijf stappen bij je ideale baan komt. „Mijn switches worden steeds minder radicaal, want ik wil niet meer helemaal op nul beginnen, maar de vruchten kunnen plukken van eerdere ervaringen. Tekstschrijver, journalist, spreker en debatleider zijn, dat zijn nu mijn ambities.”