Nieuws/Binnenland
1067335
Binnenland

Deken wil schorsing advocaat wegens witwassen

Deken Henk van Dijk wil dat de Eindhovense advocaat Richard Onderdonck zo snel mogelijk geschorst wordt en daarna uit zijn beroep wordt gezet wegens betrokkenheid bij het witwassen van 2 miljoen euro crimineel geld. Hij heeft de zaak bovendien gemeld aan de hoofdofficier van justitie in Den Bosch.

Maandag diende zijn verzoek bij de tuchtrechter in Den Bosch. In totaal somde de deken zes klachten op tegen de advocaat.

Aanleiding voor de klacht is een zaak die heeft gediend bij de rechtbank Noord-Holland. In dat kort geding over een contante aandelentransactie van 2 miljoen euro kreeg de rechter de indruk dat hij werd misbruikt om een schijnovereenkomst te legitimeren.

De aandelen in de omstreden en vermoedelijke neptransactie werden verkocht door een crimineel die in de cel zit voor drugshandel en witwassen. Onderdonck was advocaat van de koper.

De deken zegt dat de advocaat het aanzien van de advocatuur heeft geschaad. „Hij hoort niet in de praktijk thuis.”

De advocaat kwam maandag niet opdagen voor zijn verdediging. In een schriftelijk verweer zegt hij dat niet wist dat hij werd misbruikt. De deken noemde hem naïef en meent dat hij de zaak beter moest en eenvoudig kon controleren.

Onderdonck zit in financiële problemen. Een voormalig kantoorgenoot heeft zijn faillissement aangevraagd en hij zou een grote belastingschuld hebben.

De tuchtrechter beslist binnen 2 weken over de gevraagde schorsing.