Nieuws/Binnenland
1067339
Binnenland

Verkeer Arnhem moet wachten voor aardvarken

Verkeer in het centrum van Arnhem moet woensdag en donderdag rekening houden met vertraging. Verschillende wegen zijn af en toe een poos afgesloten om plaats te maken voor het transport van het aardvarken dat dierentuin Burgers' Zoo cadeau geeft aan de gemeente Arnhem.

Het aardvarken van kunststof, ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman, is zo gigantisch dat twee diepladers twee dagen lang heen en weer moeten rijden om het dier in delen op te halen van het industrieterrein aan de oostkant van de stad. Het aardvarken komt in de buurt van de Rijn aan de rand van het centrum te liggen in een speciaal daarvoor aangelegd heideveld.

Het beest van 30 meter lengte weegt in totaal 150.000 kilo. De buik en de linkerachterpoot zijn met elk 14 ton het grootst en het zwaarst. Een hijskraan tilt de onderdelen van de dieplader en laat ze op de juiste plek zakken.

Burgers' Zoo bestaat 100 jaar en geeft Arnhem om die reden een cadeautje. Gekozen is voor een speelobject in de vorm van een aardvarken, omdat dit volgens de dierentuin een uniek dier is dat in Nederland alleen in Burgers' is te zien. Het 9 meter hoge dier wordt op 12 september officieel onthuld.