Nieuws/Binnenland
1067345
Binnenland

Kamp attent op huizenprijzen Groningen

Minister Henk Kamp van Economische zaken (EZ) gaat de komende tijd de ontwikkelingen van huizenprijzen in het aardbevingsgebied in Groningen nauwlettend in de gaten houden. Dat blijkt uit een brief van Kamp naar de Tweede Kamer naar aanleiding van vier onderzoeken over de gevolgen van gaswinning in Groningen.

Kamp liet in totaal elf onderzoeken verrichten om aan het einde van dit jaar een besluit te kunnen nemen over de gaswinning in het Groningen-veld.

Kamp komt komende periode elk kwartaal met een overzicht van de prijsontwikkeling van de woningen in het risicogebied. De bewindsman maakte eerder bekend dat de aardbevingen in het gebied niet leiden tot een waardedaling van woningen. Omdat dit niet aansluit bij de bevindingen van lokale makelaars en overheden, wil Kamp de huizenprijzen in de gaten blijven houden. Als blijkt dat woningen door de bevingen toch in prijs dalen, is er onder voorwaarden een schadeloosstelling mogelijk, zegt Kamp.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter, de zwaarst mogelijke aardbeving in het gebied, geen gevolgen zal hebben voor gasleidingen, dijken en hoogspanningsleidingen. Ook concluderen de onderzoekers dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) schademeldingen correct afhandelt.

Later dit jaar komen de resultaten van onderzoeken naar onder meer de mogelijkheden om aardgas uit het buitenland te importeren en de grootte van het gebied waar in de toekomst aardbevingen zouden kunnen plaatsvinden. Op basis van alle onderzoeken zal Kamp in december een besluit nemen over de gaswinning in het Groningen-veld.