Nieuws/Binnenland
1067370344
Binnenland

Fikse boete voor HagaZiekenhuis om gluren dossier Barbie

Den Haag - Het HagaZiekenhuis is beboet omdat het de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het onderzoek werd ingesteld toen bleek dat tientallen medewerkers van het ziekenhuis onnodig het medisch dossier van Barbie hadden ingezien. Daarom moet het ziekenhuis nu een boete van 460.000 euro betalen.

Barbie, wier echte naam Samantha de Jong is, balanceerde afgelopen jaar op het randje van de dood. Ze werd opgenomen in het HagaZiekenhuis omdat ze onwel geraakt was door overmatig drugsgebruik. Binnen een paar dagen na haar opname lekte uit dat het mogelijk om een poging tot zelfdoding ging.

Als het ziekenhuis bovendien de beveiliging niet voor 2 oktober 2019 verbeterd heeft, moet het elke twee weken 100.000 euro betalen, met een maximum van 300.000 euro. Het ziekenhuis heeft inmiddels aangegeven maatregelen te nemen. „De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn”, stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. „Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent.”

Als maatregelen moet het ziekenhuis nu vaker gaan controleren wie welk dossier raadpleegt. Op deze manier kan het ziekenhuis tijdig signaleren wanneer iemand onbevoegd toch een dossier raadpleegt en daartegen maatregelen nemen. Ook moet de identiteit van een gebruiker om toegang te krijgen tot een patiëntendossier voortaan echt vastgesteld worden met een code of wachtwoord in combinatie met een personeelspas.

Eerder heeft het HagaZiekenhuis 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven omdat ze onrechtmatig in het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie hadden gekeken.