Nieuws/Buitenland
1067372
Buitenland

'Bo Xilai verdient zware straf'

Het proces tegen de Chinese oud-leider Bo Xilai is maandag geëindigd. De uitspraak volgt later,op een nog onbekende datum, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De aanklagers hebben op de laatste dag van het proces om een zware straf gevraagd. De algemene verwachting is dat de in ongenade gevallen leider schuldig wordt bevonden.

Het proces tegen Bo, oud-partijleider in de stad en provincie Chongqing, begon donderdag. Hij beet onverwacht fel van zich af. Bo zei dat hij valselijk is beschuldigd en erin is geluisd, hoewel hij later ook erkende „slordig” te zijn geweest met overheidsgeld.

Bo (64) wordt beschuldigd van corruptie, machtsmisbruik en omkoping. Het schandaal rond hem geldt als een van de grootste in 2 decennia in de Chinese politiek.

Volgens de aanklagers waren Bo's misdaden „zeer ernstig” en heeft hij geen spijt betoond. Daarom eisen ze „geen milde straf, maar een zware, in overeenstemming met de wet”, aldus een verklaring op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter.

Vorig jaar leek Bo nog af te stevenen op een toppositie in de Communistische Partij, maar hij werd in november afgezet. Zijn vrouw Gu Kalai werd dit jaar tot een voorwaardelijke doodstraf veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Bo zou zijn macht hebben misbruikt om de moord te verdoezelen.