Nieuws/Binnenland
1067373
Binnenland

Rusland entert Greenpeaceschip

De Russische kustwacht heeft maandag een ijsbreker van Greenpeace geënterd en onderzocht. De Arctic Sunrise, waarmee medewerkers van de milieuorganisatie in de Karische Zee protesteren tegen olieboringen, kreeg eerder een toegangsverbod.

Rusland had eerder beweerd dat er iets mis zou zijn met het schip. Greenpeace negeerde het verbod en voer door.

Volgens de milieuorganisatie ging de kustwacht het schip op toen de bemanningsleden met rubberboten wilden wegvaren om te demonstreren bij een onderzoeksschip van staatsoliebedrijf Rosneft. Rusland heeft een onbetreedbare zone rondom dat schip aangekondigd. Zowel de Arctic Sunrise als de rubberboten lagen op dat moment niet in dat exclusieve gebied. Greenpeace kan hierdoor niet in de buurt komen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat „het recht van Greenpeace op vreedzame demonstratie buiten kijf staat”. BuZa heeft er bij Rusland op aangedrongen dat Greenpeace toestemming krijgt om op de Karische Zee te varen.

Rosneft gaat in de Karische Zee naar olie boren. Het bedrijf heeft volgens Greenpeace een zeer slechte reputatie als het gaat om lekkages en ongelukken. De Karische Zee is onderdeel van de Noordelijke IJszee.