Nieuws/Binnenland
1067384
Binnenland

NIEUWS

Gelegenheidsduo zeilt naar gouden plak

Slechts vijf dagen training hadden zeilers Mandy Mulder en Coen de Koning er samen opzitten voor de EK in de olympische Nacra 17-klasse. Dat ze er op het Italiaanse Comomeer dit weekeinde met het goud vandoor zouden gaan, lag daardoor niet in de lijn der verwachting.

Maar ze deden het wel. "Ik denk dat dit redelijk uitzonderlijk is", besefte Mulder dat ze daarmee voor een heel bijzondere prestatie tekende. Het gevoel dat 'het erin zat' om op een titeltoernooi om de prijzen mee te doen, had Mulder vorige maand op de WK in Scheveningen al.

Materiaalpech

Met Thijs Visser als bemanningslid kreeg de vrouw die tijdens Peking 2008 zilver won (Yngling-klasse) echter te kampen met materiaalpech, waardoor ze de beslissende medalrace met de top tien miste.

Bittere pil

Voor het duo dat sinds de start van het topsportprogramma eind 2012 al samen World Cups voer en meerdere malen het podium haalde, was dat een bittere pil. Samen met Coen de Koning lukte het Mulder deze week op de EK dus wél. 

Topprestatie

"Het zat allemaal wat meer mee", lag dat volgens Mulder vooral aan de betere weersomstandigheden en het feit dat de catamaran heel bleef. Dat de samenwerking met De Koning goed verliep, stond daarnaast ook buiten kijf. Vooral in de medalrace tekenden ze samen voor een topprestatie, door op te rukken van de vierde naar de eerste plaats in het klassement. 

Gouden plak

Van een ideale match wilde bondscoach Sven Karsenbarg na afloop echter nog niet spreken. Voor de EK had hij besloten de teamsamenstellingen van de drie Nederlandse boten te wisselen. Dat het uitpakte met een gouden plak voor Mulder en De Koning was volgens hem 'vooral een teken van professionaliteit'.Acht zeilers probeerde hij dit seizoen 'op niveau te brengen'.

Lange weg

Tijdens de WK resulteerde dat in twee top acht posities. Dat het op de EK in een andere teamsamenstelling weer uitmondde in twee top acht posities (Elke Delnooz en Thijs Visser eindigden als zevende), was volgens hem het bewijs dat zijn aanpak tot nu toe heeft gewerkt. Voor Rio 2016 is er alleen nog een lange weg te gaan. 

Bondscoach

Het ideale duo voor de Spelen is gezien de weersomstandigheden mogelijk anders dan het ideale duo voor een EK op het Comomeer, aldus de bondscoach. Daarnaast wordt de mast van de boten nog veranderd, wat ook verschil kan maken.

Masten

In La Rochelle hebben de zeilers begin oktober de eerste mogelijkheid om de nieuwe masten in wedstrijdverband te testen. Dat is tevens de laatste wedstrijd van dit seizoen en voor die tijd wordt door Karsenbarg al besloten welke van de acht zeilers aan boord blijven van het olympische project. Om Mulder en De Koning kan hij na deze prestatie in ieder geval niet meer heen.