Nieuws/Binnenland
1067388943
Binnenland

Ook roze sprinkhaan gespot

Aziatische hoornaar duikt op in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland

Een Aziatische hoornaar prikt pijnlijker, maar is minder giftig.

Een Aziatische hoornaar prikt pijnlijker, maar is minder giftig.

AMSTERDAM - De Aziatische hoornaar, een grote, zwarte wesp, is dit jaar al in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland gezien. In Limburg was het exotische insect nog nooit eerder waargenomen. Aangezien de Aziatische hoornaar een ongewenste soort in Nederland is, zijn de nesten van de wesp vernietigd, aldus de stichting Platform stop invasieve exoten. Ook werd deze week een roze sprinkhaan in Gelderland gespot, getuige een foto van een natuurwandelaarster.

Een Aziatische hoornaar prikt pijnlijker, maar is minder giftig.

Een Aziatische hoornaar prikt pijnlijker, maar is minder giftig.

De Aziatische hoornaar (vespa velutina) eet veel bijen en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 op de Europese Unielijst geplaatst, een lijst van 66 exotische diersoorten die zich niet in Europa mogen verspreiden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet in actie komen na een melding over een hoornaar. De provincie is verantwoordelijk voor bestrijding van de grote wesp.

Een hoornaar zoekt volgens het Rode Kruis weliswaar minder snel mensen op, omdat het niet op zoetigheid afkomt, maar het beestje kan wel agressief worden wanneer iemand binnen 5 meter van zijn nest komt. „De werksters zullen dan luid zoemend om je heen gaan vliegen, maar kunnen ook spontaan gaan steken.”

Meten is weten

De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met een Europese soortgenoot, die nog groter is. De Europese hoornaar is echter onschadelijk. De Aziatische hoornaar is dit jaar volgens het platform gezien in Vlaardingen, Terneuzen en Stein (Limburg). Mensen die denken dat ze de grote wesp zien, moeten dat zo snel mogelijk melden op waarneming.nl.

En voor de pechvogels die, pijnlijker dan een gewone wesp, gestoken worden een schrale troost: het gif is minder krachtig. „Door een stofje dat erin zit (acetylcholine) voelt de steek wel bijzonder branderig. Alleen als je erg allergisch bent voor het gif of als je in je keel gestoken wordt, bestaat de kans dat je overlijdt aan de steek van een hoornaar. Dit gebeurt echter zelden”, meldt het Rode Kruis.

In Gelderland werd ook een bijzonder dier gespot. Monique Beumer (51) legde een roze sprinkhaan vast op de Heidehoekse Vloed in de Achterhoek.

Deze roze sprinkhaan dook op bij de Heidehoekse Vloed in de Achterhoek.

Deze roze sprinkhaan dook op bij de Heidehoekse Vloed in de Achterhoek.

Stuur een berichtje naar onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.