Nieuws/Binnenland
1067425
Binnenland

´Méér dan stenen´

De Groene Telegraaf spreekt wekelijks een ´groendenker´. Evert van der Hoek is directeur van Concire in Rotterdam, een bureau dat werkt aan duurzame ontwikkeling van gebieden.

Wat is je grootste uitdaging?

„De ontwikkeling van duurzaam waardevolle gebieden. In vastgoedontwikkeling wordt nog steeds voornamelijk gekeken naar wat de waarde van de stenen is. Dat is natuurlijk van groot belang. Er zijn echter ook economische, sociale en culturele waarden. Door de krachten met alle betrokken partijen te bundelen, werken we aan een duurzame omgeving voor nieuwe coalities en kansen."

Waar valt nog een slag te slaan?

„Het inzicht dat door samenwerking vanuit een gezamenlijke agenda ambities eerder zijn te realiseren. Een gebiedsconcept ontwikkelen begint met de ’fierte’, oftewel de trots van de plek. In Scheveningen, waar we met een project bezig zijn, is dat vis. Gelegen aan de Noordzee en de historie rond de dagelijkse aanvoer van verse Noordzeevis biedt Scheveningen kansen zich te verder te onderscheiden als modern viscentrum.”

Hoe zie je de toekomst?

„De tijden zijn veranderd; niet de stenen, maar de inhoud bepaalt of gebieden succesvol zijn en blijven. Dat vraagt om een andere wijze van ontwikkelen, waarbij ondernemers, gebruikers en/of bewoners centraal staan. Wij werken al ruim elf jaar vanuit deze gedachte. Zo houden we ons bijvoorbeeld nu al bezig met de ongekende kansen die digital manufacturing en 3d-printing zullen hebben.”

Wat inspireert je?

„Er zijn volop nieuwe uitdagingen. Daar kom je achter door met mensen te praten die ergens voor staan en ideeën hebben waarmee ze bewust aan een betere toekomst willen bijdragen. Ik haal er energie uit om mensen en ideeën met elkaar te verbinden zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden.”