Nieuws/Buitenland
1067430
Buitenland

GB en Frankrijk: actie zonder V-raad mogelijk

Ook zonder een beslissing van de VN-Veiligheidsraad is actie tegen Syrië mogelijk. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben maandag woorden van die strekking laten horen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet weten dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Naar zijn mening is een reactie mogelijk zonder de unanieme steun van de VN.

Volgens Hague overweegt Groot-Brittannië meerdere opties, maar zal een reactie „in overeenstemming zijn met het internationaal recht”.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat handelen zonder de goedkeuring van de Veiligheidsraad „problematisch” zou zijn. Toch hield ook hij de deur open. „In bepaalde omstandigheden kunnen we dat omzeilen, maar we moeten rekening houden met internationaal recht”, zei hij zonder verder in detail te treden.

Fabius verwacht „de komende dagen” een beslissing van westerse landen over een mogelijke actie. „De enige optie die niet op tafel ligt is niets doen”, aldus de minister. Frankrijk houdt het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor een aanval met zenuwgas woensdag bij Damascus, hoewel de Syrische regering iedere betrokkenheid ontkent.