Nieuws
1067442
Nieuws

'Adults only' vakanties booming

Vliegvakanties met een hotel waar alleen volwassenen kunnen logeren zijn in Nederland en België steeds meer in trek. Reisorganisatie TUI Nederland spreekt van een „absoluut toenemende“ vraag, zonder overigens cijfers te noemen.

TUI, met bekende merken als Arke, Kras.nl en Holland International, heeft de afgelopen jaren hierop ingespeeld door het nieuwe concept COUPLES in de markt te zetten voor mensen die zonder kinderen op vakantie willen. „Dat was een schot in de roos”, zegt een woordvoerster.

De marktleider in Nederland ziet het aantal boekingen voor 'kinderloze' vakanties sindsdien alleen maar toenemen. De formule biedt 4 en 5 sterrenhotels veelal aan zee in Spanje, Turkije en Griekenland. Buiten Europa zijn Mexico en de Dominicaanse Republiek populair.

Ook bij onze zuiderburen is de formule inmiddels een succes. De Belgische touroperator Jetair, onderdeel van TUI, (en VIP Selection) meldde woensdag een stijging van het aantal 'adult only' boekingen deze zomer met bijna de helft (49,2 procent) ten opzichte van vorig jaar.

Jonge koppels zonder kinderen, al dan niet op huwelijksreis, en ouders met oudere kinderen kiezen volgens Jetair steeds meer „voor rust, aangepaste hotelvoorzieningen en intiemere vakantiebeleving”. Hotels in Kreta, de Caraïben en Turkije zijn koploper met deze formule. Op het Europese vasteland, waar autovakanties populairder zijn, is het hotel zonder kinderen eerder uitzondering.

Het gaat volgens de touroperator om een trend van de laatste jaren. Kort samengevat: zonder lawaaierige kinderen in het zwembad of een animatieteam, maar met „stijlvollere sfeer in de bars en restaurant” of spa en wellness. Volgens de touroperator wordt die keuze niet geïnspireerd door een intolerantie voor kinderen.

Bij vliegvakanties bij de twee Belgische touroperators is 6 procent van de aangeboden hotels „adult only”. Die hotels kan de toerist vinden in bijna de helft van alle bestemmingen, meestal in hotels met vier of vijf sterren.

In Nederland bieden behalve TUI vrijwel alle bekende touroperators dergelijke accommodaties aan. Neckermann: „Niet omdat ze kinderen niet leuk vinden, maar omdat ze tegemoet willen komen aan de wensen van volwassen vakantiegangers die in alle comfort van hun welverdiende rust willen genieten.”