Nieuws
1067443
Nieuws

Reiswereld ruimt op

Zomervakantie in uitverkoop

De reiswereld doet de zomervakantie massaal in de uitverkoop. Er zijn in augustus en september volop 'lastminute-aanbiedingen' te krijgen, die met kortingen tot wel 50 procent over de toonbank gaan. De Reiskrant inventariseert.

Reisorganisaties moeten opruimen om de vliegtuigen en hotels vol te krijgen. "Er is dit hoogseizoen door het mooie weer in Nederland en de zuinige houding van de consument veel minder geboekt dan voorgaande jaren. Daardoor is er nog genoeg te krijgen", zegt topman Will van den Hoogen van D-reizen."Wij merken in onze winkels dat touroperators de ene na de andere prijsverlaging doorvoeren. Goed nieuws voor de late beslisser die er toch nog even tussenuit wil. Een weekje naar de zon is nu goedkoper dan ooit en dat geldt voor een groot aantal bestemmingen", aldus Van den Hoogen.Corendon-baas Atilay Uslu bevestigt de lastminute-trend. "Er is heel veel voordelig aanbod in vakantielanden als Egypte, Turkije, Bulgarije, Macedonië en Tunesië. Ook in Griekenland en Spanje is op korte termijn genoeg te scoren. Thuisblijven is duurder", meent hij.Met Bingo Reizen koopt Corendon volgens hem niet-verkochte hotelkamers rond de Middellandse Zee vlak voor de 'verloopdatum' op voor een prikkie. De vakantieganger weet pas bij aankomst op de luchthaven van zijn keuze in welk hotel hij komt te zitten. "Een week vijfsterren all-inclusive resort aan de Rode Zee is met vlucht al te boeken voor minder dan 500 euro. Normaal kost dat meer dan 1000 euro", aldus Uslu. Ook onder meer Arke, Kras ('summer sale'), Sunweb ('outlet deals'), Neckermann ('lastminute goeroe') en Oad (tevens busexcursiereizen en Disney Parijs) prijzen sterk af. Arke geeft nog eens 100 euro extra kassakorting in de 'lastminute verlanglijst'. Dat geldt voor vlieg- en autovakanties en verre reizen.Wie het komende weken een beetje bekijkt en redelijk flexibel is in vertrekdatum, vakantieplaats en reisduur, kan honderden euro's voordeel op de kop tikken.Nooit eerder was de Nederlandse reisindustrie zo bereid tot forse kortingen in de zomermaanden. Het zal duidelijk zijn dat dit geen luxepositie is, maar uit nood geboren. De boekingsachterstand loopt op tot 15 procent.Hoewel de schoolvakanties bijna voorbij zijn, verwachten reisbureaus nog wel een inhaalslag in de nazomer. "Vooral stellen, vriendengroepen, alleengaanden en families met de jongste of juist volwassen kinderen. Ja, ook koopjesjagers zijn steeds actiever", meent directeur Hans Holterman van VakantieXperts.

Wat is een (super)lastminute?

Wat is eigenlijk een 'lastminute'? Dat is doorgaans een vakantie die binnen vier tot zes weken voor vertrek wordt geboekt. 'Superlastminutes' vanaf een week voor vertrek leveren vaak nog meer voordeel op: inpakken en wegwezen! Maar de keuze is dan beperkt.

De prijs hangt af van de hoeveelheid overgebleven vliegtuigstoelen en hotelbedden in een bepaalde periode. Alles wat leeg blijft, levert niks op en is dus waardeloos. Hoe meer van die bederfelijke restvoorraad, hoe goedkoper de reis. Andersom kan ook, maar nu even niet...

Zuid-Europa en de Cariben, waaronder de Antillen, zijn populaire lastminute-bestemmingen, maar ook elders in de wereld worden ze regelmatig aangeboden. Toch gaat het niet alleen om vliegzonvakanties, maar ook om rondreizen en andere vervoersvormen.

De 'reisfabrieken', die de vakanties inkopen en samenstellen, willen het liefst dat alles voor de gecalculeerde reissom wordt verkocht. Dan wordt hun winstmarge immers gehaald. Maar gelukkig voor de consument lukt dat lang niet altijd. Vlucht, transfer, accommodatie, excursies en reisleiding, die deze touroperators in één pakket bundelen, moeten goed op elkaar aansluiten. Het is voor hen de kunst om zo weinig mogelijk 'overcapaciteit' te creëren. De uitdaging voor de toerist is om de gaten te vinden, geholpen door de vele websites met koopjes.

Het is verstandig om je niet blind te staren op vergelijkingsites en online reisagenten, maar op internet ook te shoppen bij de hotels en vliegmaatschappijen zelf en dan in eigen beheer de reisonderdelen te koppelen.

Let op: doe-het-zelven kan onbetrouwbaar zijn, omdat zekerheden in het buitenland vaak ontbreken en je minder rechten hebt als iets tijdens de vakantie misgaat. Aanbieders aangesloten bij ANVR en SGR verplichten zich tot garanties voor een goede reisuitvoering en een klaagloket. Bovendien zijn vooruitbetalingen 100% gedekt bij financieel onvermogen en zijn beunhazen en oplichters uitgesloten.

 Tips voor de beste aanbiedingen

 1. Goed vergelijken, op internet en bij de reisbureaus. Pas op bij termen als 'laagsteprijsgarantie' of 'beste deals'. Vaak worden prijzen kunstmatig hooggehouden door grote, bekende boekingsites, die hotels met wurgcontracten dwingen om niet onder hun prijzen te duiken. Dat is tegen de Europese wetgeving. Mededingingsautoriteiten in EU-landen grijpen in.

 2. Vliegmaatschappijen drijven prijzen op door allerlei extra's tegen meerbetaling aan te bieden. Vooral budgetvliegers als Ryanair. Trap daar niet in! Misleiding is verboden. Alle kosten moeten vooraf zichtbaar zijn. Toch is het aan te raden de tarieven van bagage, zitplaatsen e.d. scherp in de gaten te houden. Prijsvechters brengen ook administratiekosten in rekening.

 3. Op websites als transavia.com zijn de vluchtprijzen in één oogopslag te zien. Handig om de goedkoopste vliegdagen en vertrektijden eruit te pikken. Ook maakt het uit vanaf welke luchthaven je vliegt: Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Brussel, Düsseldorf, Weeze, etc. En er zijn grote prijsverschillen tussen de bestemmingen. Slimme keuzes kunnen geld besparen.

 4. Niet alleen de touroperators bieden lastminute-kortingen, als hun reizen niet vol zijn. Ook veel reisbureaus die de vakanties verkopen (de detailhandel) zijn geneigd een deel van hun commissieverdiensten weg te geven om klanten te lokken. Dat kan zomaar 5 tot 8 procent aanvullend voordeel opleveren, meestal als er online geboekt wordt. Wel even om vragen.

 5. Over de grens speuren naar koopjes kan lonen, omdat schoolvakanties anders zijn ingedeeld. Prijzen in hoog- en laagseizoen schelen honderden euro's. Multinationale reisorganisaties als TUI en Thomas Cook zitten in alle landen. Doordeweekse reisdagen zijn voordeliger dan weekeinden.

 6. Wachten op dumpprijzen in de laatste dagen voor vertrek kan een risico zijn. Prijzen kunnen namelijk net zo goed verhoogd worden, als de vraag groter wordt dan het aanbod. Of de favoriete reizen zijn uitverkocht. Onderzoek toont aan dat vier tot zes weken voor vertrek boeken de beste kans op de laagste prijzen geeft.

 7. Bij het shoppen op internet is het aan te bevelen van computer te wisselen, omdat prijzen à la minuut kunnen wisselen en cookies de belangstelling *onthouden*. Na middennacht kunnen verse aanbiedingen online worden gezet en aangetoond is dat reizenkopers dinsdag rond lunchtijd het goedkoopst uit zijn.

 8. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo! Dat gaat evenzeer op voor bijvoorbeeld vakantiehuizen. Wees altijd alert op fraudeurs die uit zijn op geld van goedgelovige internetboekers en maak nooit grote bedragen over naar dubieuze rekeningen. Dat ben je kwijt als er sprake is van malafide praktijken met nepsites en spooknota's.

Bestemmingtips

Turkije

Geen land zo in trek voor last minute-aanbiedingen als Turkije. Het land en dan vooral de kuststreek komt om in de (all-inclusive) hotels en het beddenaanbod is enorm. En waarom niet. Mooie veelal ruime stranden, volop natuur en historische steden waar je je ogen uit kunt kijken. Juist in het najaar een wat beter klimaat dan hoog zomer als het er snikheet is. Het meest populair is de Turkse Rivièra aan de zuidkust en kent de bekende badplaatsen als Antalya, Alanya, Belek, Kemer en Side. Ook Marmaris aan de Lycische kust is gewild. Een ander aangezicht echter met groene hellingen aan idyllische baaitjes en knalblauw water. Bodrum, ook zo populair, bevindt zich op een schiereiland en hier voelt het allemaal wat intiemer aan. Wie op zoek is naar oudheid in combinatie met strand komt terecht aan de Egeïsche kust bij een plaats als Kusadasi.

Griekenland

Kreta, Rhodos, Corfu, Kos, Zakynthos, Samos, Lesbos, Kefalonia, Lefkas, Santorini... En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Want als je aan Griekenland denkt, denk je aan eilanden, duizenden eilanden. Met witte huisjes, blauwe luchten, groene hellingen en een kraakheldere zee. Hier vind je zon, zee en strand in optima forma. Door het gematigde klimaat is het het hele jaar door een fijne bestemming. En vergis je niet, want op welke plek je ook komt in dit gastvrije land, je struikelt er letterlijk over de vol oudheden. Dus ook op cultureel gebied valt er veel te beleven.

Spanje

Oef, waar kies je voor: een stedentrip, een strandvakantie, of een combinatie. Spanje heeft nogal wat te bieden wat dat betreft. Want het is niet alleen het enorme land met de langgerekte Middellandse Zeekust en het prachtige achterland waar je terechtkunt, maar de Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca) en de zeven Canarische Eilanden bieden ook nog eens volop kansen voor wie op zoek is naar een snelle, goedkope trip. De verscheidenheid is dan ook enorm en te veel om op te noemen. Denk bij een stedentrip op het vasteland maar eens aan topper Barcelona, Madrid, Valencia of Sevilla; terwijl de vijf costa's (Brava, Dorada, Blanca, del Sol en de la Luz) ook totaal verschillend en afwisselend zijn. Daardoor kun je ook het klimaat uitzoeken dat bij je past.

Italië

Historie. Dat is toch het eerste dat in je opkomt als je aan Italië denkt. Het Colosseum in Rome bijvoorbeeld, de Toren van Pisa, de pracht en praal van Florence, Siena, Milaan... Of ga het land in en ontdek de prachtige streek Toscane; Umbrië, ook zo mooi. Ook Italië kent een uitgerekte kuststrook langs de complete 'laars' met veelal pittoreske vissersdorpjes. En vergeet uiteraard de eilanden Sicilië en Sardinië niet. In het binnenland zijn de populaire trekpleisters de meren, met het Gardameer voorop, het Comomeer en nog een aantal andere waterplassen waar het aan de boorden prima vertoeven is. En dan is er natuurlijk nog dat heerlijke eten... Verse pasta met een lekkere wijn uit het eigen land. Een dieetje bij terugkomst zit er dan dik in...

Marokko

Van woestijn tot strand tot besneeuwde bergtop: Marokko kent het allemaal. Met driehonderd dagen zon per jaar is ook Marokko een van die vakantielanden die op een grote schare aan zonaanbidders mogen rekenen die zich met name aan de kust in een plaats als Agadir ophouden. Net als de omliggende landen vind je ook in Marokko prachtige oudheden.  die onder andere nog stammen uit de tijd van de Romeinen. Het rijke culturele erfgoed van de islamitische geschiedenis vind je in steden als Tanger en Marrakesh en de keizerlijk steden Quarzazate en Tarfaya. Een kleurrijk en exotisch land, met mystieke havensteden als Casablanca en Tanger, waar je zeker de medina's en kashba's moet bezoeken.

Tunesië

Het eerste land waar de Arabische Lente zich manifesteerde. Veel Europeanen zijn gek op dit land waar je je onderdompelt in oosterse sferen. Populaire bestemmingen zijn het eiland Djerba en kustplaatsen als Sousse, Hammamet en Port El Kantaoui. Ook hier weer indrukwekkende oudheden, zoals de archeologische site van Carthago, dicht bij Tunis, of die van El Djem, met een indrukwekkend Romeins amfitheater. Variatie in het landschap is er ook volop. Hier vind je de Sahara, de kurkdroge woestijn met haar oases, tot aan de schaduw in de bossen van het schiereiland Kaap Bon.