Nieuws/Binnenland
1067522
Binnenland

Spookhotels

De hotels aan de Rode Zee lopen nu snel leeg. Een drama voor het toerisme in Egypte. Een groot deel van de bevolking komt zonder werk te zitten of moet voor halfgeld werken.

 Bij de Nederlandse toeristen in Egypte begint door die leegloop het vakantiegevoel weg te ebben. De meesten gaan vandaag naar huis.Grote reisorganisaties zijn voorlopig tot de herfstvakantie gestopt met hun vluchten, nadat overheden het negatieve reisadvies uitbreidden naar de vakantieplaatsen aan de Rode Zee.

Alleen Egypte-specialist Sky Tours bood reizigers afgelopen week de keuze: gratis annuleren of gaan. Tientallen Nederlanders vlogen toch nog naar Hurghada, Sharm el Sheikh en Marsa Alam. Vooral sportduikers die onder water vertoeven en niets te maken willen hebben met de ellende in het verscheurde Egypte. Het wegblijven van toeristen zou wel eens de doodsteek voor Egypte kunnen betekenen. Een oplossing voor het binnenlandse conflict is ver weg. Doodzonde.

Want het zonzekere Egypte heeft mooie all-inclusive hotels voor zomer en winter en er is veel te zien en doen. De verwachting is dat de meeste, sommige met meer dan duizend kamers, volgende week minder dan 20% bezetting hebben. Steeds meer hotels gaan dicht. Overal zijn volop koopjes in de aanbieding.

De reisindustrie in Egypte roept Europa op weer het groene licht te geven voor reizen naar de Rode Zee. Ik heb deze week zelf gezien dat er bijvoorbeeld in Hurghada geen problemen zijn. De veiligheid van toeristen was daar niet in het geding. Maar de situatie is helaas wel onvoorspelbaar.

P.eldering@telegraaf.nl