Nieuws/Binnenland
1067536
Binnenland

Nederland grootste vuilnisimporteur in de EU

Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste importeur van afval in de Europese Unie. Meer dan 1 miljoen ton vuilnis uit onder meer Engeland, Ierland en Italië wordt per jaar in Nederland verbrand. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Geschat wordt dat Nederlandse afvalbedrijven hiermee vele tientallen miljoenen verdienen. Ze laten zich betalen voor de verwerking en wekken met de verbranding bovendien energie op. Kenners verwachten dat de invoer van vuilnis de komende jaren zal verdubbelen.

Volgens het dagblad blijkt uit cijfers die het ministerie van Infrastructuur en Milieu volgende maand publiceert dat bijna 14 procent van de totale hoeveelheid afval die vorig jaar in Nederland is verbrand, Europees huis- en bedrijfsafval was. In 2011 was dit nog slechts 4 procent.

De afvalsector heeft door de economische crisis al jaren te maken met een daling in de hoeveelheid afval die Nederland zelf produceert . Daarbij wordt afval ook steeds meer gescheiden. Om dit op de vangen zoeken verwerkingsbedrijven hun heil in het buitenland. Dankzij de import benutten de verbrandingsovens vorig jaar hun maximale belasting.