Nieuws/Binnenland
1067537559
Binnenland

Vonnis in zaak tegen Tilburgse ’IS-vrouw’ uitgesteld

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam wijst woensdag nog geen eindvonnis in de strafzaak tegen de 25-jarige Fatima H. uit Tilburg. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van deelname aan terreurorganisatie IS en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Het OM heeft in februari vier jaar cel tegen haar geëist. De reden van het uitstel wordt later woensdag bekend, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De vrouw was getrouwd met een Belgische IS-strijder die in 2017 om het leven kwam. Met hem kreeg zij twee kinderen. In 2019 keerde H. met haar kinderen via Turkije terug naar Nederland.

Tijdens haar berechting heeft H. gezegd dat zij de gewelddadige ideologie van IS verafschuwt en dat zij destijds niet heeft geweten dat haar man een strijder was. Ze zou naar Syrië zijn afgereisd om weeskinderen te helpen. Volgens het OM heeft de vrouw trouw gezworen aan de kalief en haar strijdende man actief ondersteund.

In december is H. het Nederlanderschap ontnomen en tot ongewenst vreemdeling verklaard. Zij heeft hoger beroep aangetekend tegen deze beslissingen. Als ze dat verliest, zal ze na het uitzitten van een eventuele straf Nederland moeten verlaten. H. beschikt nog over een Marokkaans paspoort. Haar twee jonge kinderen zijn ondergebracht bij een familielid.