Nieuws/Binnenland
1067647429
Binnenland

Twee jaar cel geëist tegen agent die zich liet omkopen

Het logo van de politie.

Het logo van de politie.

ZWOLLE - Tegen een 38-jarige hoofdagent uit Lent is dinsdag door het Openbaar Ministerie twee jaar cel geëist. Door informatie door te verkopen aan criminelen heeft de man het politiewerk ondermijnd, zo zei de officier van justitie in de rechtbank in Zwolle.

Het logo van de politie.

Het logo van de politie.

Daniël de J. struinde onder meer in de politiesystemen op dagen dat hij vrij was. Via Meld Misdaad Anoniem kwam in juli 2020 een melding binnen dat iemand een agent kende die voor 1500 euro informatie ter beschikking stelde. Ook uit onderzoek naar Encrochat, de door de politie gekraakte versleutelde berichtendienst, kwam informatie boven water over De J.

Hij ging veel om met Abdelhakim A. uit Nijmegen en zocht onder meer op zijn kenteken. A. wordt weer genoemd in een groot onderzoek naar ANOM, een door de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI opgezette versleutelde berichtendienst die door criminelen gebruikt zou zijn.

Dure auto’s

Volgens het OM deed De J. enkele contante stortingen direct nadat hij met A. had afgesproken. Na zijn arrestatie ontkende De J. de corruptie met klem, voor de rest zweeg de agent. Ook de medeverdachten, die donderdag moeten voorkomen, wilden niets zeggen tegen de politie. De agent viel op door „dikke, dure auto’s waarin hij reed”, zo las de voorzitter voor uit het strafdossier. Ook de financiële situatie van de agent is onderzocht. Het viel de politie op dat hij vele contante stortingen deed, onder meer op naam van zijn dochters en vrouw.

Het OM berekende dat de hoofdagent 44.000 euro verdiende door politie-informatie te verkopen aan criminelen. Hij deed zeker honderd ’bevragingen’ in de politiedatabase die niet gerelateerd zijn aan zijn werk. Dat geld moet hij wat de officier betreft aan de Staat betalen. Hij zag geen andere optie dan een celstraf te eisen. De gevolgen van het doorverkopen van politie-informatie zijn volgens het OM groot. De J. zocht onder meer uit of de medeverdachten door de politie gezocht werden.