Nieuws/Buitenland
1067660
Buitenland

Man met uranium in schoenen opgepakt in VS

Een man uit Sierra Leone is op de luchthaven van New York opgepakt omdat hij stukjes ruwe uranium in zijn schoenen had zitten. Hij was van plan een verkoopdeal te sluiten met een Amerikaanse undercoveragent die zich voordeed als een vertegenwoordiger van Iran. Dat meldde de BBC zaterdag.

Er zaten ook stukjes uranium in de schoenzolen van zijn schoenen. De stukjes dienden als een proefmonster voor een verkoopdeal waarbij 1000 ton uranium gemoeid was. De man zou het radioactieve gesteente vanuit Sierra Leone naar Iran verschepen.

Uranium kan worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie en het maken van nucleaire wapens. De export van uranium naar Iran is volgens internationale wetgeving verboden, omdat er handelssancties zijn opgelegd tegen Iran. Het Westen vreest dat het islamitische land bezig is met het maken van een atoombom.

De Sierra Leoner is door de Amerikaanse staat aangeklaagd. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 1 miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro) boven het hoofd.