Nieuws
1067760
Nieuws

Topman Microsoft vertrekt

Microsoft moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige leider Steve Ballmer legt zijn functie in de komende 12 maanden neer, maakte het softwareconcern vrijdag bekend.

Microsoft is zijn zoektocht naar een nieuwe CEO inmiddels begonnen. Ballmer, die met pensioen gaat, blijft in ieder geval aan totdat zijn opvolger is benoemd. De opvolger wordt gezocht door een speciaal comité waarvan ook Microsoft-oprichter Bill Gates, de voorganger van Ballmer, deel uitmaakt.

De 57-jarige Ballmer had sinds 2000 de leiding over Microsoft. In die periode had hij moeite om de softwarereus aan te passen aan de krimpende markt voor de personal computers, die de Windows- en Officesoftware van het concern groot hadden gemaakt.

Reorganisatie

Vorige maand kondigde hij nog wel een grote reorganisatie aan waardoor de aandacht van Microsoft meer komt te liggen op apparaten en diensten. In een bericht aan zijn werknemers gaf Ballmer vrijdag aan dat die hervorming een leider nodig heeft die nog een lange tijd aanblijft.

Het vertrek van Ballmer stond al lange tijd in de sterren geschreven en werd vrijdag door beleggers met grote opluchting onthaald. Het aandeel Microsoft, dat sinds 2000 bijna de helft van zijn waarde verloor, was de grote winnaar op Wall Street met een plus van ruim 7 procent.