Nieuws/Buitenland
1067767
Buitenland

Jury: schutter Fort Hood schuldig

De jury van een Amerikaanse militaire rechtbank heeft Fort Hood-schutter Nidal Hasan schuldig bevonden aan alle 13 moorden die hij zou hebben gepleegd en aan al zijn 32 pogingen daartoe. De juryleden waren het daar vrijdag unaniem over eens.

De 42-jarige Hasan, een Amerikaan van Palestijnse afkomst, opende het vuur in 2009 in Texas op een groep militairen die op het punt stond naar Irak te vertrekken. 13 militairen kwamen om het leven, 31 raakten gewond en bij een 32e militair miste het schot zijn menselijke doel. Hassan raakte zelf deels verlamd toen agenten hem vervolgens neerschoten.

Door het besluit van de rechtbank kan de legerpsychiater de doodstraf opgelegd krijgen. Die wordt uitgevoerd met een injectie. In de volgende fase van het proces, die maandag begint, adviseert de jury een straf aan de rechter, die Hasan zijn definitieve vonnis zal opleggen.

Hasan, die zichzelf verdedigde, liet met uitzondering van het begin van het proces nauwelijks van zich horen. Hij weigerde donderdag een slotpleidooi te houden en besloot woensdag geen getuigen op te roepen of een eigen verklaring af te leggen.