Nieuws/Buitenland
1067783
Buitenland

VS onderzoeken mogelijke gifgasaanval

De Amerikaanse regering heeft de inlichtingendiensten opdracht gegeven de juistheid van de berichten over aanvallen met chemische wapens in de buurt van Damascus te onderzoeken. Zolang er geen duidelijkheid is, wil het Witte Huis geen definitieve conclusies trekken, maar als er inderdaad chemische wapens zijn ingezet, is dat volgens Washington „een buitensporige en overduidelijke escalatie“ van de burgeroorlog in Syrië.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington donderdag gezegd. De Amerikanen gaan ervan uit dat alleen het regime chemische wapens kan inzetten. De rebellen hebben volgens hen niet het vermogen om zulke wapens te gebruiken.

De Republikeinse senator John McCain toonde voor de nieuwszender CNN minder terughoudendheid. Hij is ervan overtuigd dat het Syrische regime gifgas heeft gebruikt en vindt daarom dat de Verenigde Staten militair moeten ingrijpen. De Amerikanen zijn in staat met raketten de 40 tot 50 in de burgeroorlog gebruikte gevechtsvliegtuigen van de Syrische strijdkrachten te verwoesten, zei de senator, die het bij de presidentsverkiezingen van 2008 aflegde tegen Barack Obama.