Nieuws/Buitenland
1067800
Buitenland

Duitse sluiswachters mogen acties voortzetten

De Duitse sluiswachters mogen hun acties voortzetten tegen een reorganisatie die de Duitse overheid wil doorvoeren. Dat hebben twee rechtbanken vrijdag bepaald. Binnenvaartschippers hadden om een verbod gevraagd van de acties, die in juli begonnen met willekeurige stakingen, vooral bij sluizen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

Nederlandse en Duitse schippers protesteerden donderdag bij het sluizencomplex in het Duitse Minden tegen de acties, die volgens de gedupeerde partijen, waaronder de binnenvaart, al miljoenen euro's hebben gekost. De organiserende vakbond Verdi vond echter dat ze hun verhaal maar bij de Duitse regering moesten doen.

„Er wordt zelfs gesuggereerd dat ze van plan zijn door te gaan tot aan de Duitse verkiezingen in september”, zei bestuurder Martin van Dijk van de Nederlandse binnenvaartorganisatie Koninklijke Schuttevaer donderdag.

De Duitse sluiswachters verzetten zich tegen de geplande reorganisatie bij vaarwegendienst Wasser- und Schifffahrtsverwaltung (WSV). Volgens de vakbond komen daardoor 12.000 banen op de tocht te staan. Minister Peter Ramsauer van Verkeer (CSU) heeft de werknemers schriftelijk al sociale bescherming toegezegd en vindt een collectieve overeenkomst niet nodig.