Nieuws/Binnenland
1067802
Binnenland

CDA wil hoorzitting over ABN Amro

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum wil na het reces een hoorzitting over het kabinetsbesluit om staatsbank ABN Amro op termijn naar de beurs te brengen. Hij wil wetenschappers en deskundigen uit de financiële sector horen.

Van Hijum is tevreden dat het kabinet geen overhaaste stappen zet bij de verkoop van ABN. Voorstellen van het CDA voor bijvoorbeeld een 'gouden aandeel' van de Staat, wijst Dijsselbloem volgens hem ,,beargumenteerd'' af. Maar hij wil in een hoorzitting juist horen wat anderen daarvan vinden.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees steunt het idee van een hoorzitting. Het besluit van het kabinet om ABN op termijn naar de beurs te brengen is ,,in lijn'' met wat D66 altijd heeft gezegd. Wij zijn voor een volledige beursgang met garanties om te voorkomen dat we weer dezelfde fouten als in het verleden maken. We mogen de bank niet weer uit elkaar laten trekken.''

Overhaast

Koolmees vindt het verstandig dat het kabinet over een jaar weer bekijkt of een beursgang mogelijk is.

SP'er Arnold Merkies vindt een hoorzitting ook beslist geen gek idee. Hij noemt het kabinetsvoornemen juist wel ,,overhaast''. ,,We hebben 30 miljard betaald, nu wordt de bank met flink verlies verkocht.'' De kans om het geld ooit terug te verdienen, verdwijnt, aldus Merkies. ,,Dat is zonde. De staatsschuld gaat bij verkoop wel wat omlaag, maar dat valt in het niet bij wat je verliest aan toekomstige winst.''

Merkies noemt het streven naar verkopen ,,dogmatisch'' en vindt het jammer dat er niet is gekeken naar de mogelijkheden voor ABN Amro als staatsbank en alternatief voor andere partijen.