Nieuws/Binnenland
1067808
Binnenland

Minder nachttreinen vanwege onderhoud

In de nieuwe dienstregeling van de spoorwegen kunnen op enkele plekken een paar dagen per week geen nachttreinen meer rijden. Tussen Schiphol en Amsterdam CS gaat het om drie doordeweekse nachten en het nachtnet slaat twee keer per week Delft over.

Dat komt door onderhoud aan en vernieuwing van het spoor, meldde spoorbeheerder ProRail vrijdag. In deze nachten worden bussen ingezet. De nieuwe dienstregeling gaat in op 15 december.

Adviezen na treinbotsing

Onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam met adviezen na de treinbotsing in Amsterdam in april, waarbij een dode viel. 190 treinreizigers raakten gewond, van wie 20 ernstig. In de nieuwe dienstregeling is rekening gehouden met die adviezen. Zo schaft ProRail het rijden in twee richtingen over een enkel spoor af. Treinen maakten daarbij tijdens werkzaamheden om en om gebruik van één spoor.

Ook andere adviezen hadden betrekking op het onderhoud van het spoor. Er wordt in de nachten wel minder lang aan het spoor gewerkt. Dat was 5,5 uur en wordt nu 4 uur.

Vernieuwing spoor en stations

Volgend jaar vernieuwt ProRail op veel plekken in het land het spoor en de stations. Zo zal de capaciteit worden vergroot op de lijn Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad en bij belangrijke knooppunten als Utrecht en Den Bosch. In 2014 wordt ook een nieuw station in de dienstregeling opgenomen: Maastricht Noord.