Nieuws/Binnenland
1067810
Binnenland

Anti-Ruslandconcert krijgt meer steun

Het To Russia With Love-concert zondag op het Museumplein in Amsterdam krijgt steeds meer aanhangers. Het protest, op initiatief van homobelangenclub COC Nederland en Pride United, is voorafgaand aan het Russische galaconcert dat op dezelfde avond plaatsvindt. Ook onder meer het Aids Fonds, Amnesty International, Free Press Unlimited en United Against Racism hebben zich aangesloten, zei directeur Koen van Dijk van COC Nederland vrijdag.

Op Facebook hebben zich al 7000 mensen aangemeld voor het tegenconcert, waar artiesten als Mathilde Santing en bariton Maarten Koningsberger optreden. Onder de sprekers is de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en dansgezelschap Introdans voert een moderne bewerking van Het Zwanenmeer op van Tsjaikovski. Verder roepen de organisaties op veel regenboogvlaggen mee te nemen.

Galaconcert

De actievoerders hebben een eigen podium voor het Van Gogh Museum, waar ze van 18 tot 20 uur hun boodschap kunnen verkondigen. Daarna begint voor het Concertgebouw het galaconcert Constellation of Russia, waar muziek, dans en ballet is te zien van artiesten uit verschillende Russische regio's.

Nederland-Ruslandjaar

Het gratis toegankelijke festival vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en de organisatie is in handen van Rossotrudnichestvo. Dat is een onderdeel van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Die wil hiermee Nederland laten kennismaken met de schoonheid van de Russische cultuur.

Verbod op concert

COC en Pride United vroegen de gemeente aanvankelijk het concert te verbieden. Ze keuren de ontwikkelingen in Rusland af, waar homorechten onder grote druk staan. Het stadsbestuur deelt de zorgen, maar liet weten dat een verbod niet past bij de stad.

Wel gaf het ruimte voor een tegengeluid. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling het Russische evenement te verstoren, benadrukte de COC-directeur.

Protest bezoek Poetin

In april protesteerde de homogemeenschap in Amsterdam bij het bezoek van de Russische president Poetin aan het Scheepvaartmuseum. Hier kwamen duizenden mensen op af.