Nieuws/Binnenland
1067813
Binnenland

Cel en tbs geëist voor doodslag vriendin

Een man die in Haaksbergen op straat zijn vriendin zou hebben gedood, gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 4 jaar de cel in. Justitie eiste bovendien tbs met dwangverpleging tegen de man. De zaak diende vrijdagmiddag bij de rechtbank in Almelo.

Volgens het OM heeft de 37-jarige Daan Dirk D. zijn vriendin op straat voor haar huis om het leven gebracht door haar met een stanleymes te steken en de keel dicht te knijpen. De verdachte verklaarde zelf dat hij zich er niets meer van kon herinneren. De gebeurtenis veroorzaakte veel beroering in het Twentse dorp, een stille tocht een paar dagen later werd massaal bezocht.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de man aan paranoïde schizofrenie en verkeerde hij tijdens zijn daad in psychotische toestand. Ze bestempelden hem daarom als in hoge mate ontoerekeningsvatbaar.

Signalen van familie

Familie en bekenden hadden in de weken ervoor signalen afgegeven dat ze zich zorgen maakten over de man. Een ex-vriendin, die in contact stond met het slachtoffer, had de politie zelfs verzocht actie te ondernemen, maar omdat er geen sprake was van strafbare feiten, kon deze niets doen.

Mishandeling agenten

De man stond ook terecht voor de zware mishandeling van twee agenten. Een van hen werd zo ernstig toegetakeld dat hij zijn functie niet meer kan uitoefenen.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.