Nieuws/Buitenland
1067827
Buitenland

Duitsland vangt 5000 vluchtelingen Syrië op

Vanaf september komen in totaal 5000 Syrische vluchtelingen naar Duitsland. Daar heeft de Duitse regering toestemming voor gegeven. De deelstaten moeten zelf opvangplekken regelen en het grootste deel van de kosten dragen.

Hoe lang de Syriërs in Duitsland mogen blijven, is nog niet duidelijk. Ze krijgen in eerste instantie een verblijfsvergunning voor 2 jaar, waarna de situatie in het door oorlog verscheurde land opnieuw onder de loep zal worden genomen.

Een deel van de vluchtelingen reist zelf direct naar familieleden in Duitsland, de meesten vliegen naar Hannover en volgen in twee opvangkampen in de deelstaat Nedersaksen een oriëntatiecursus 'Wegwijs in Duitsland', voordat ze naar hun voorlopige woonplaats gaan. Aan de hand van bevolkingsaantal en belastinginkomsten wordt bepaald hoeveel Syriërs elke deelstaat moet opvangen.

Nederland laat dit jaar 50 Syrische vluchtelingen toe en volgend jaar nog eens 100. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) in juni gezegd. Hij laat de Syriërs liever opvangen door hun buurlanden. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen begrijpt dat, maar zegt dat Nederland jaarlijks minstens 500 vluchtelingen kan huisvesten.

Door de burgeroorlog neemt het aantal Syrische asielzoekers in ons land toe: alleen al in het eerste kwartaal van 2013 vroegen 500 Syriërs asiel aan, iets meer dan in heel 2012.