Nieuws/Binnenland
1067833
Binnenland

OM probeert vrijlating Samir A. te voorkomen

Justitie wil niet dat de veroordeelde terrorist Samir A. al op 5 september onder voorwaarden vrijkomt. Het Openbaar Ministerie (OM) stapt naar de rechter om te voorkomen dat A. dan de gevangenispoort uitloopt. A. heeft er begin september twee derde van zijn straf opzitten.

Samir A. was lid van de Hofstadgroep. Samen met enkele anderen vormde hij de drijvende kracht achter de groepering, die serieuze plannen had om terroristische aanslagen te plegen op onder meer Nederlandse politici. A. werd veroordeeld tot 9 jaar cel. Bij de doorzoeking van zijn woning werd een afscheidsvideo gevonden. Daarin gaf Samir A. aan dat hij een aanslag had gepleegd.

Onder voorwaarden vrij

Veroordeelden kunnen, als zij twee derde van hun straf hebben uitgezeten, onder voorwaarden worden vrijgelaten. Een woordvoerster bevestigde vrijdag dat het OM de rechtbank in Rotterdam woensdag zal vragen om uitstel of afstel daarvan. Op welke gronden het OM dat doet, wilde ze nog niet zeggen. Een besluit van de rechtbank laat waarschijnlijk een week op zich wachten, lichtte een persrechter toe.

Arrestatie Samir A.

Samir A. werd vorig jaar nog in zijn cel aangehouden, omdat justitie vermoedde dat hij van daaruit een aanslag voorbereidde. Maar die verdenking kon het OM niet hard maken en daarom werd de zaak tegen hem geseponeerd. Wel gaf A. toe in de gevangenis in het geheim briefcontact te hebben gehad met Sabir K., die vastzat in afwachting van een inmiddels verboden uitlevering aan de Verenigde Staten. Maar na onderzoek werd duidelijk dat deze briefjes niet over een aanslag gingen.

De advocaat van A., Tamara Buruma, wil voorafgaand aan de zaak niet reageren.