Nieuws/Binnenland
1067864
Binnenland

Drie Nederlanders opgepakt in Egypte

Deze week zijn in Egypte drie Nederlanders opgepakt. Een van hen, een journalist die voor een Turks persbureau werkt, was donderdag weer vrijgelaten na betaling van een boete. De andere twee zitten nog vast. De Nederlandse ambassade in Caïro zoekt contact met hen.

Het is niet duidelijk of hun arrestatie verband houdt met de recente demonstraties en onlusten. Het ministerie wil niets kwijt over de omstandigheden rond de arrestatie van de Nederlanders of de aanleiding ervoor. Allen zijn mannen.

De inmiddels vrijgelaten journalist, Tahir Osman Hamde, was dinsdag opgepakt in zijn hotel in de Egyptische hoofdstad, waarvandaan hij werkte. De politie nam zijn computer en ander materiaal in beslag. De Nederlandse ambassadeur in Caïro, Gerard Steeghs, had zijn gevangenschap bij de Egyptische autoriteiten aangekaart.

De afgelopen weken zijn meerdere journalisten die verslag deden van de betogingen en het geweld opgepakt door de Egyptische autoriteiten. Ook zijn er vijf journalisten omgekomen.

In totaal zitten er nu vier Nederlanders gevangen in Egypte. Naast de twee recente arrestaties zitten al sinds 2008 en 2012 twee mannen vast in de gevangenis.