Nieuws
1067870
Nieuws

We love you, Jeanine!

Hoe vreugdevol kan ontwaken zijn. Met onze in een liefdesrode japon gehulde Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert op de voorpagina van de krant voor wakker Nederland. Met haar ontwapenende glimlach richting haar Vietnamesche collega. Let op het voetenwerk: generaal Phung Quang Thanh snelt op de door haar uitgestoken hand toe. Welk een symboliek! Een gevoel van diepe gelukzalige veiligheid voer in mij. Het is duidelijk. Oorlogen behoren nu definitief tot het verleden.

Staakt toch uw moeizame onderhandelingen over Iran’s nucleaire ambities. Omláág die vermanende vinger richting president Assad van Syrië. Moslimbroederschapsleden, vouw je tenten op en keer terug naar huis en haard aan de oevers van de Nijl.

Waar Jeanine verschijnt met haar ontwapenende glimlach worden strijdbijlen begraven, Kalashnikovs vergrendeld en mortieren omgebouwd tot bloemenvazen. Christenen en Moslims zullen elkaars broeders worden. Ontwapenen doe je met een glimlach. Ronald Reagan deed het in de Koude Oorlog al voor bij Gorbatsjov.

Waterloo

De rest van het kabinet kan zich dan in alle rust voorbereiden op het vertrek uit Den Haag. Directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters persifleerde vandaag op magistrale wijze de zelfoverschatting van onze B-jeugdploeg met zijn column 'Napoleon, CEO'. Hoe hoogmoed van een enkeling miljoenen levens kostte, alvorens zijn Waterloo ( 'Den Haag!') te vinden. Vakantielectuur voor Rutte.

Intussen vrezen verzekeraars volgens accountantsconcern PWC (Price Waterhouse Coopers) bovenal de risico’s die zij zélf lopen bij verzekeringen met een hoge gegarandeerde rente; proberen de Sociale Partners om die reden in het Pensioenakkoord het voor haar fondsbeheerders zélf risicoloze beleggingsmodel onder de weinig goeds voorspellende naam 'Reëel ambitie pensioen' (ik vertaal: alle beleggingsrisico voor u!) er door te drukken (Léés toch in godsnaam het nieuws over de FTK-nota van 12 juli 2013); verklaarde kredietbeoordelaar Moody’s het instorten van de Nederlandse huizenmarkt en de onzekerheid over de pensioensituatie tot grootste boosdoeners van onze slechte economische situatie; is Fed-voorzitter Ben Bernanke de machtigste man van de wereld geworden; stijgt de dollarkoers als een raket door de hogere rente in de VS omdat Bernanke niesde; verliest daardoor de economische groei in Azië aan kracht, en wordt het simpelweg sparen in de oude sok of op de bank voor lieden met de bescheiden beurs als veiligste bescherming van je centjes bevestigd door forse koersdalingen van de AEX.

Als je als columnist in één editie van de krant een bevestiging krijgt van tot vervelens toe herhaalde waarschuwende teksten over hypotheekrenteaftrek, huizenmarkt, pensioenbedreigingen en beleggingsrisico’s, die ik over een vijfjarige periode op OverGeld.nl op u los mocht laten, dan kunt u het rustig een paar maandjes zonder mij stellen.  

Jeanine

Welke nieuwe coalitie er ook aantreedt na de miljoenennota van september, Jeanine’s ontwapenende lach moeten we er tot behoud van de wereldvrede, inhouden. Wat kan het ons bommen, dat ze de kleuren van de Landmacht en de Luchtmacht door elkaar haalt. Desnoods stapt ze over naar de nieuwe regeringspartner, het CDA.