Nieuws/Binnenland
1067871
Binnenland

Al is de leugen...

Econoom Mathijs Bouman kan het bij circus Knevel en Van den Brink maar niet uit de strot krijgen. Zeg mij ná Mathijs: ”De oorzaak van de economische ellende is de beperking van de hypotheekrenteaftrek!” Herhaling: “De oorzaak van de economische ellende is de beperking... Goed zo Mathijs!” Je ziet, het is helemaal niet  zo moeilijk. Gewoon even doorzetten.

Het is bijna komisch om te zien hoe Mathijs om de hete brij heendraait. “Tja, de huizenbubble is leeggelopen”, antwoordt hij slapjes op de vraag van Knevel, waarom Nederland nu het slechtste jongetje van de EU-klas is. Néé Mathijs. De een of andere onverlaat heeft hem volstrekt overbodig in één keer lek geprikt! Misschien heeft Mathijs tot 2008 wel meegehuild met de wolven in het bos, dus dan lijd je liever geen gezichtsverlies.

Pensioenadvocaat  Gommer heeft er ook moeite mee. Kom op Theo. Tanden op elkaar. Het doet maar éven zeer. Zeg mij na: “De oorzaak van de aantasting van onze pensioenrechten is het enorme koersverlies op de beleggingen in aandelen sinds 2000.”  Hoogste stand AEX: 703,5 punten op 5 september 2000. In één jaar ging er bijna 100 miljard pensioenvermogen in rook op. Vandaag eindigt de AEX rond de 375. Dat is bijna 50 procent lager! Om precies te zijn 46.7 procent. Dat halen we nooit meer in.

Zolang onze leiders zich voor deze waarheden als koeien blijven verstoppen, wordt het niets. Wat zou je er van denken om de mensen eens te vrágen of ze liever een wat lager garantiepensioen hebben, of dat ze willen gaan voor een kansje op een hoger pensioen als ze bereid zijn om het bovengenoemde beleggingsrisico te lopen.

Kiekeboe

Wat is dat toch voor een rare menselijke trek. Iemand een doodklap zien geven en dan om een hoekje gaan staan kijken hoe hij crepeert. Ik stond er bij en... juist! Zie de gevolgen van je handelen onder ogen en houd je rug recht. Als het op termijn beter is om de hypotheekrenteaftrek af te schieten, zég dat dan. Vertel er ook meteen bij, dat het er de komende twintig jaar (één generatie) niet leuker op wordt. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

Heb je ook maar énig inzicht in de situatie op de woningmarkt dan wéét je dat veel huizen overgefinancierd zijn. Dat is toegestaan en aangemoedigd door een overheid die wélvoer bij de economische voorspoed. Wie rekent er nu op, dat de stop er in één keer wordt uitgetrokken? Huurders die in hun vuistje lachen, snappen niet dat ze zélf ook de pineut zijn door de kopersstaking die daar nu het gevolg van is. Ook hun banen en pensioenen lopen groot gevaar.

Omdat het inzicht ontbreekt bij wetgevers, die zich niet druk behoeven te maken om een exploderende huizenbubble, wordt de optie om dit soort ingrijpende maatregelen over twintig jaar uit te smeren van tafel geveegd. Dom. Voorbeelden te over hoe het dan grondig mis kan gaan. Niet huilen, nu het ook in Nederland op een ramp uitdraait. Ik vrees dat het onze wetgevers aan moed ontbreekt om een foute keuze recht te zetten. (Zie ook mijn eerdere columns 'Draai hypotheekmaatregel terug', 'Hypotheekenteaftrek moet blijven' en 'Economisch onheil'.

Kernbom

Wie tegelijkertijd de hypotheekrenteaftrek beperkt, de pensioenleeftijd verhoogt, het garantiepensioen vervangt voor een casinopensioen, bejaardenhuizen sluit en flexwerken promoot, speelt niet met vuur, maar zit aan de knoppen van een kernbom met een paar honderd kiloton verwoestend vermogen.

Over dertig jaar zal de politieke elite wel terugkijken op hun acties, en net als huilebalken Lubbers en Kok verzuchten: “Dat hadden we tóen beter anders kunnen doen”. Maar een commissariaat bij een grootbank is natuurlijk niet te versmaden. Dat honderdduizenden nu in een benarde situatie terecht zijn gekomen, en er veel verdriet wordt geleden achter de voordeuren van de middenklassen, lijkt hun zorg niet te zijn.

“Koop toch die nieuwe auto eens...”  Hoe krijg je het uit je strot. Miljoenen hebben pvd amper te eten!