Nieuws
1067878
Nieuws

TV-TIP VAN DE DAG: Metropolis

Goud

We gaan op zoek naar het meest begeerde edelmetaal ter wereld: goud. Wie eenmaal door de goudkoorts bevangen is, wil altijd meer.

Zo heeft goudmaniak Arie in Duitsland na het eerste gouden kraantje zijn hele huis van top tot teen laten vergulden met een laagje 24 karaats goud en parkeert goudzoeker Dan in Amerika zijn camper dagelijks naast een beekje om daarin naar goud te zoeken. Op een goede dag scharrelt hij dan zo'n 20 dollar aan goudvlokjes bij elkaar. Dan zoekt goud in de staat Californië en ziet eruit of hij zo uit de tijd van de goldrush is gestapt. Het werk is zwaar, de opbrengst valt vaak tegen en op het gezelschap van zijn twee wolfshonden na, doet hij het helemaal alleen. 'Ik heb wel partners gehad, maar die probeerden soms goud achterover te drukken. Of ze wilden meer dan er te vinden was. Goud maakt mensen hebzuchtig', legt Dan uit. Want als je het goed doet, dan kun je aardig verdienen in de goudhandel.

Neem Danish uit Pakistan. Hij beheert de afvalverwerking van de goudmarkt in Karachi en dat levert hem flink wat inkomsten op. Hij heeft talloze armoedzaaiers in dienst die in het afval en rioolwater van de goudsmeden op zoek gaan naar kleine brokjes goud voor hun chef.

Ook goudopkoper Arsène uit Burkina Faso laat het vuile werk over aan anderen. 'Ik ben blij dat ik opkoper ben, dat is een stuk minder gevaarlijk dan in de mijn werken. De ondergrondse tunnels storten soms in. Ik heb zo al veel ongelukken zien gebeuren', verklaart Arsène zijn beroepskeuze.

Metropolis vanavond om 21.25 uur op Nederland 3