Nieuws
1067905
Nieuws

Tijdlijn ABN Amro

Fusie, opsplitsing, nationalisatie, weer terug naar de beurs, hoe zat het ook allemaal al weer met ABN Amro? Sinds februari 2007 is het eigenlijk geen moment rustig geweest bij De Bank. Om uw geheugen op te frissen zet DFT de belangrijkste gebeurtenissen rondom ABN Amro van de afgelopen zes jaar op een rij.

21 februari 2007: Hedgefonds TCI (The Children's Investment Fund), dat 1% van de ABN-aandelen heeft, schrijft een brief aan het bestuur van de bank waarin het aandringt op splitsing. De afzonderlijke delen zijn meer waard dan de bank als geheel, bepleit het hedgefonds bij Rijkman Groenink, de hoogste baas van ABN Amro.

 

 

19 maart 2007: ABN Amro kondigt aan met Barclays te spreken over een fusie. Groenink ziet meer in deze optie dan in splitsing. Tot grote woede van TCI, dat daarop het aftreden van de topman eist.

 

 

Zomer 2007: Er breekt een strijd uit tussen Barclays en een consortium, bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander. Het consortium wil de bank in drie stukken opsplitsen. In augustus en september geeft DNB verklaringen van geen bezwaar af tegen beide boden.

5 oktober 2007: Barclays trekt zich terug uit de strijd.

10 oktober 2007: ABN Amro vertrekt van de beurs, het consortium neemt de bank over.

 

 

Augustus 2008: Fortis komt in liquiditeitsproblemen. In de daaropvolgende maanden zoekt de bank naar een sterke partner.

September 2008: DNB en de Nederlandse overheid praten met Belgische en Luxemburgse toezichthouders en overheid over het overeind houden van Fortis. De overheden spreken af kapitaal in de noodlijdende bank te steken, in ruil voor aandelen.

 

 

3 oktober 2008: Er gaat een streep door de overeenkomst uit september. De Nederlandse overheid koopt voor €16,8 miljard de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN Amro.

 

 

1 maart 2009: Voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm wordt bestuursvoorzitter van ABN Amro.

 

 

1 april 2010: De Nederlandse delen van Fortis worden samengevoegd met ABN Amro.

 

November 2011 - april 2012: De parlementaire enquêtecommissie De Wit onderzoekt de redding van ABN Amro en Fortis. De Wit concludeert dat oud-minister Bos grote fouten heeft gemaakt bij de nationalisatie. Er is veel te veel betaald voor de banken en er is niet genoeg gezocht naar lijken in de kast.

 

 

Zomer 2013: steeds meer partijen opperen een beursgang van ABN Amro. Bernard Wientjes, voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, opperde dat de Nederlandse staat "het tafelzilver", waaronder ABN Amro, moest verkopen.

 

 

23 augustus 2013: minister Dijsselbloem kondigt aan dat de Nederlandse staat ABN Amro wil vervreemden en een beursgang de beste optie is. Volgend jaar wordt hier een knoop over doorgehakt.