Nieuws/Binnenland
1067913
Binnenland

Trimbos: pas op met roze pil met vraagteken

Pas op met roze pillen met daarop een omgekeerd vraagteken, die verkocht worden als xtc. Daarvoor waarschuwt het Trimbos instituut vrijdag. De afgelopen week zijn bij tests op twee van dit soort pillen hoge doseringen van de gevaarlijke stof PMMA gevonden.

Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. In de vraagtekenpillen zit geen MDMA, maar PMMA. Het gevaar bij deze stof is dat het effect veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen. „Eén pil kan al dodelijk zijn”, waarschuwt Tibor Bruns van Trimbos.

Hoge hartslag en temperatuur

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn.

Trimbos slaat alarm

Trimbos probeert zo veel mogelijk mensen te waarschuwen voor de pillen. Dat doen ze onder meer via sociale media. „We hopen dat mensen hun dealer erop aanspreken als die de pillen aanbiedt. Zo verdwijnen de pillen hopelijk snel van de markt. Dealers hebben er natuurlijk geen belang bij als hun klanten doodgaan”, aldus Bruns.

Medische diensten en instellingen voor verslavingszorg zijn ook op de hoogte gesteld.

Dood door PMMA

In de afgelopen jaren zijn zowel in Nederland als in het buitenland mensen overleden na het nemen van drugs met PMMA erin. In juni overleed nog een 21-jarige man in Den Bosch na het gebruik van xtc met PMMA. In 2010 en 2011 vielen er in Zuid-Limburg vier doden na het gebruik van pillen met de stof erin.