Nieuws
1067920
Nieuws

'160 stuks Tesla Model S per week geassembleerd in Tilburg'

VIDEO - Tesla verwacht volgend jaar wereldwijd 30.000 exemplaren te verkopen van de Model S. "Daarvan willen we 10.000 stuks verkopen in Europa", aldus Bryan Batiska, Sales Director Europe van Tesla Motors, in gesprek met Autovisie.

Belastingtruc

Al die 10.000 exemplaren brengen een bezoek aan de assemblagefabriek in Tilburg waar alle modellen bedoeld voor de Europese markt worden afgebouwd. Tesla kan 160 auto’s per week assembleren, maar met een tweede shift verdubbelt de output. De Amerikaanse autobouwer kiest ervoor om de auto’s in Tilburg af te bouwen, omdat dit scheelt in de importkosten. Het is dus vooral een belastingtruc. De Europese Unie legt namelijk een heffing op van 10 procent voor kant-en-klare voertuigen die de EU binnenkomen. "Door de montage in Tilburg af te ronden, kunnen we dat geld besparen op dat tarief en dat scheelt in de kosten", zegt Batista.

Tilburg

"In 2010 kwam de aankondiging van Tesla om een assemblagefabriek in Europa te openen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hield Tesla in de gaten en zodoende werd het ook bij ons in Tilburg bekend en begonnen we contact te zoeken. In de zomer van 2012 werd de knoop doorgehakt en koos Tesla voor Tilburg. Dat is geweldig. Het levert in Tilburg niet alleen meer dan 50 banen op, maar het zet de stad ook meer op de kaart. We bieden Tesla een springplank om Europa te veroveren", aldus Erik de Ridder, wethouder economische zaken bij Gemeente Tilburg.

Lease

Leasemaatschappij Athlon Car Lease geeft aan al enkele honderden orders te hebben ontvangen voor de Model S. "We hebben vooral gesprekken gevoerd over de restwaarde aangezien die bij elektrische auto’s nog redelijk onbekend is. Toch hebben we er vertrouwen in dat dit geen problemen gaat opleveren als de Model S’en straks uit het leasetraject komen”, zegt een medewerker van Athlon. Rijders van de Tesla Model S kunnen hun model thuis, maar ook op openbare laadpunten opladen. In Noord-Brabant zijn er nu ongeveer 300 laadpunten, maar daar komen er de komende jaren nog 600 bij.