Nieuws/Binnenland
1067925
Binnenland

Actievoerders vrijuit na actie tankstations

Achttien actievoerders van Greenpeace die vorig jaar een aantal tankstations van Shell stillegden om actie te voeren tegen olieboringen bij de Noordpool, gaan vrijuit. Hoewel ze een strafbaar feit hebben gepleegd, besloot de rechtbank in Den Haag vrijdag hen geen straf op te leggen.

De actievoerders bonden vorig jaar september bij een aantal tankstations vulpistolen van de brandstofslangen met sloten en tiewraps aan elkaar. Daardoor konden automobilisten niet tanken. De rechtbank vindt dat hun overtredingen meer aan de organisatie Greenpeace is toe te rekenen, dan aan de individuele actievoerders. Bovendien was er geen fysieke schade en was de hinder voor Shell en pomphouders minimaal, oordeelden de rechters.

Wel zorgden de actievoerders voor onveilige situaties. Nadat ze de tankstations onbruikbaar hadden gemaakt, gingen ze er vandoor zonder iets te vertellen over de duur van de actie en zonder contactgegevens achter te laten, stelde de rechtbank. Daardoor was de actie buiten proporties en de actievoerders strafbaar.