Nieuws
1067943
Nieuws

SGP-top verbolgen over kandidatuurschap vrouw

Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen is niet bepaald gelukkig met het eerste vrouwelijke kanditatuurschap in de SGP-geschiedenis. De leden lijken minder moeite te hebben met de mogelijke toetreding van Lilian Janse tot de Vlissingse gemeenteraad.

Van Leeuwen zegt de politieke avances van Janse niet te zullen blokkeren, "maar we juichen deze ontwikkeling ook niet toe". Deze maandag sluit de kanditatuurstelling. Van Leeuwen wijst de mannen op hun verantwoordelijkheid, en roept hen op om zich alsnog kandidaat te stellen.

Lilian Janse besloot zich verkiesbaar te stellen, nadat haar vader Cees van der Weele haar morrend vertelde zes mannen te hebben benaderd, maar telkens bot ving. "Dan doe ik het wel", zei de veertigjarige vrouw, die 's ochtends een krantenwijk fietst en 's avonds schoonmaakt in een tandartspraktijk. Ze is niet feministisch, maar gewoon geïnteresseerd in politiek. Daarom heeft ze ook de meao Bestuurskunde gedaan, maar toen ze afgestudeerd was, kon ze nog niet lid worden van haar politieke partij.

Volgens dagblad De Trouw wordt in Urk, de gemeente waar landelijk vijftig procent op de SGP stemt, voornamelijk positief gereageerd op de kanditatuurstelling van Janse. "Goed nieuws. Schrijf dat maar op", aldus een enthousiaste mevrouw Kramer vanuit haar scootmobiel. In Urk zelf zal iets vergelijkbaars echter nog niet gebeuren. De jonge moeder Tina de Boer: "Op Urk zijn genoeg mannen die voor de SGP in de raad willen. hier is een vrouw niet nodig."

Op de SGP-website wordt geen melding gemaakt van het kanditatuurschap van Lilian Janse in Vlissingen. Ook staat het interview met Maarten van Leeuwen in De Trouw niet tussen de persberichten.