Nieuws
1067961
Nieuws

Zorgen over krediet drukken winst ABN Amro

ABN Amro voelt de crisis in Nederland. De bank heeft fors meer voorzieningen voor zowel bedrijfskredieten als hypotheken moeten nemen. De nettowinst van ABN Amro daalde in het eerste halfjaar van 2013 met 3% naar €817 miljoen. De resultaten werden opgepoetst doordat twee grote kredietvoorzieningen vrijvielen, zonder deze posten daalde de nettowinst in de eerste zes maanden van dit jaar met 36% ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Volg onze verslaggevers Ronald van Gessel en Jarco de Swart, die live verslag doen van de persconferentie van ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

Dat maakte de bank vanochtend bekend. ABN Amro zegt dat vooral het MKB flink te lijden heeft van consumenten die de hand op de knip houden. Veel bedrijven zitten aan het eind van hun reserves. Dat blijkt ook uit de cijfers: 20% van de leningen aan het MKB wordt beheerd door de afdeling Financial Restructuring & Recovery, die zich ontfermt over probleemleningen. De bank ziet ondertussen dat consumenten wel flink sparen.

ABN Amro is sterk afhankelijk van de grillen van de Nederlandse economie, 83% van de omzet komt uit ons land. De nettowinst (€402 miljoen)  bleef in het tweede kwartaal met 3% achter ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Madoff

De genationaliseerde bank kon twee forse meevallers noteren. Twee voorzieningen van in totaal €550 miljoen vielen vrij: €253 miljoen werd teruggehaald bij het piramidespel van Bernie Madoff en €297 miljoen aan Griekse bedrijfsleningen met overheidsgarantie werden verkochten.

De bank verstrekte in het verleden leningen aan verschillende fondsen die door de Madoff-fraude werden getroffen. Na de onthulling van de fraude in 2008 werd 1 miljard euro op deze risico's afgeboekt.