Nieuws/Binnenland
1067967
Binnenland

Topman NSA naar Nederland

NSA-directeur Keith Alexander spreekt 10 september in Nederland tijdens een KPN-congres over internetveiligheid. Het is voor het eerst sinds de affaire Edward Snowden dat de viersterrengeneraal in Europa in het openbaar spreekt.

De afspraak dat de NSA-topman zou komen spreken tijdens het KPN-congres was al gemaakt voordat de affaire Snowden uitbrak. Snowden onthulde het bestaan van NSA-surveillanceprogramma's, zoals PRISM, waarmee internet en telefonie onder permanent toezicht staat van de Amerikaanse geheime dienst.

Samen met Troels Oerting, hoofd cybercrime van Europol en experts uit het Nederlandse bedrijfsleven, spreekt de NSA-topman over ,,bedreigingen en ontwikkelingen op het gebied van internetveiligheid", aldus KPN. Keith Alexander is tevens commandant van de United States Cyber Command.

Joost Farwerck, KPN-directeur Nederland: ,,Dit symposium gaat over de dreigingen en gevaren van cybercriminaliteit en hoe we dit het hoofd moeten bieden. De wereld drijft op internet. De maatschappij, het bedrijfsleven en privélevens zijn in toenemende mate afhankelijk van het wereldwijde web. Maar tegelijkertijd neemt de kwetsbaarheid toe: hacks, lekken, phishing. Het is natuurlijk bijzonder dat toonaangevende experts, zoals generaal Alexander en Europol-topman Oerting bereid zijn om ons een kijkje te gunnen achter de schermen van cybercrime en cyberveiligheid in de VS en in Europa."

In eigen land spreekt de NSA-generaal regelmatig in het openbaar. Zo bevestigde hij recent dat de NSA 90 procent van alle systeemadministrateurs wil ontslaan, om zodoende het aantal mensen dat toegang heeft tot geclassificeerde informatie drastisch te beperken. Veel werk van de duizend administrateurs als Edward Snowden zal in de toekomst automatisch worden gedaan door computerprogramma's.

Een andere veiligheidsmaatregel die de NSA-topman overweegt om Snowden-affaires te voorkomen is dat gevoelige informatie alleen nog maar opgevraagd kan worden door op zijn minst twee aanwezige NSA-medewerkers. De viersterrengeneraal hield recent zelfs een toespraak bij een zogeheten 'Black Hat'-hackersbijeenkomst.