Nieuws/Buitenland
1067969
Buitenland

Israël bestookt Palestijnse groep Libanon

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een doel in Libanon bestookt. Een Palestijnse militante groepering die bondgenoot is van de Syrische president Bashar al-Assad zegt het doelwit te zijn geweest. Donderdag werden vanuit Zuid-Libanon vier raketten afgevuurd op het noorden van Israël.

Een woordvoerder van de Palestijnse groepering Volksfront voor de bevrijding van Palestina-Algemeen Commando (PFLP-GC) zei dat een basis van zijn groepering in Na'ameh is geraakt door een Israëlische raket. De basis zou geen ernstige schade hebben. Slachtoffers waren er volgens hem niet. De aanval zou echter ook kunnen zijn gericht op een groep radicale islamisten vlakbij de betreffende basis.

De woordvoerder van PFLP-GC liet weten dat hij verrast is door de beschieting. Dit omdat de verantwoordelijkheid voor de aanval op Israël is geclaimd door een andere groep, die is gelieerd aan al-Qaeda. Deze soennitische groepering noemt zichzelf de Brigade van Abdullah Azzam. Onduidelijk is er een link is tussen de Brigade en het doelwit.

De Israëlische defensieminister Moshe Yaalon noemde de Israëlische aanval een „reactie” op het offensief van donderdag. Hij „houdt de Libanese overheid verantwoordelijk voor wat er gebeurt” en accepteert geen enkele beschieting of provocatie.

Een bron binnen het Israëlische leger zei alleen dat een plek in Na'ameh is beschoten waar terroristen actief zijn.