Nieuws/Binnenland
1067973
Binnenland

Amsterdamse metrotunnel nog in avond dicht

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen reizigers vanaf maandag overdag weer gebruik maken van de metro tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel. De tunnel van de Oostlijn was de afgelopen 7 weken dicht voor onderhoud. De renovatie is zo goed als afgerond, maar het werk is volgens vervoersbedrijf GVB nog niet helemaal klaar.

Daarom zal de metrotunnel in de avonduren van zondag tot en met donderdag, na 20.15 uur, nog dicht zijn tot naar verwachting 31 oktober. Bij grote evenementen, waarvoor veel mensen moeten worden vervoerd, geldt een uitzondering. Het GVB gebruikt deze periode onder meer om de nieuwe systemen te testen.

Volgens het vervoersbedrijf was het een flinke operatie om alle reizigers de afgelopen tijd per bus te vervoeren. In totaal werkten er ruim 100 extra buschauffeurs, van wie sommigen zelfs uit Limburg of Groningen. Ze vervoerden gemiddeld 25.000 reizigers per dag, met uitschieters naar 40.000.

De tunnel was sinds eind mei al gedeeltelijk dicht ter voorbereiding voor de renovatie. Amsterdam laat 46 grote ventilatoren en 1300 nieuwe lichten plaatsen om aan de veiligheidseisen te voldoen. Verder komt er ongeveer 150 kilometer aan nieuwe kabels en worden de vluchtwegen in de onderdoorgang verbeterd.

Het is inmiddels de derde zomer dat de Oostlijn dicht is. Ook in 2010 en 2011 konden de metro's niet rijden.