Nieuws/Binnenland
1067974
Binnenland

Broers blijven vast om lugubere verkrachting

Twee broers van 42 en 45 blijven vastzitten voor een lugubere verkrachting die ze in 1999 zouden hebben gepleegd. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch vrijdag. Ze werden in mei gepakt na een DNA-match.

De verkrachting in Helmond zou zijn begonnen toen de mannen een schuld van 600 gulden wilden innen. Dat liep uit op een urenlange verkrachting van een vrouw en mishandeling van haar partner. Zo zou de vrouw aan bed zijn vastgebonden en de man werd een kussensloop over het hoofd gebonden en een pistool op zijn oog gezet. Uiteindelijk werd er 1200 gulden (544 euro) , een horloge, een ring en een schoudertas gestolen.

Het DNA van de twee kon worden gematcht omdat de twee vast kwamen te zitten. De oudste van hen zit momenteel nog steeds een celstraf van 20 jaar uit. Die kreeg hij in 2004 vanwege doodslag onder meer bij een diefstal, verkrachting, bedreiging en zware mishandeling. De ander had in mei twee jaar gezeten nadat hij met cocaïne en heroïne werd gepakt op Schiphol.

De zaak draait om het DNA van de twee, zo bleek vrijdag tijdens de eerste openbare zitting, waar alleen de jongste verdachte aanwezig was. Er is veel onduidelijkheid door de relaties tussen de verdachten en de slachtoffers, waardoor het DNA ook anders kan zijn overgedragen. Een zus en een vriendin van de broers huurden woningen bij de slachtoffers.

Hoe het kan dat de twee niet zijn herkend door de slachtoffers, vroeg ook de officier van justitie zich af. „Maar ze hebben vrijwel geen vrij zicht op de daders gehad.” Eén slachtoffer zei eerst wel één verdachte te hebben herkend, maar zwakte dat later af. Daarom zijn de twee nooit vervolgd.