Nieuws/Binnenland
1067976
Binnenland

Kasteelmoord blijft rond Nederlanders draaien

De Belgische autoriteiten hebben Nederland gevraagd een man uit te leveren die mogelijk iets te maken heeft met de spraakmakende kasteelmoord in België. Ruim 1,5 jaar geleden werd de eigenaar van een kasteel in Wingene bij Brugge om het leven gebracht. De nieuwe 49-jarige verdachte Evert D.C. uit het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke is zeker niet de eerste en enige Nederlander die genoemd wordt in de zaak.

Tinus van W. werd al kort na de moord aangehouden. Een rechtbank in Gent schortte zijn voorlopige hechtenis in juni dit jaar onder voorwaarden op. Van W. wordt gezien als een tussenpersoon bij het regelen van de moord. Mogelijk waren hij en D.C. handlangers die de contacten legden tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de moord.

De moord zelf is gepleegd door eveneens een man uit Nederland. Dat blijkt uit DNA-testen. Deze beroepscrimineel uit Eindhoven overleed in mei vorig jaar. Het wordt niet uitgesloten dat een tweede huurmoordenaar uit Nederland hem hielp.

De schoonvader en een zwager van het slachtoffer Stijn Saelens worden door de Belgische justitie aangemerkt als de opdrachtgevers van de moord. Het gaat daarbij om de arts André Gyselbrecht uit het nabij Wingene gelegen Ruiselede, en zijn zoon Peter.

Gyselbrecht zou aan zijn vriend Pierre Serry hebben gevraagd Stijn Saelens „een lesje te leren”. Het lijk van Saelens werd in februari vorig jaar op een stuk grond van Serry aangetroffen. Justitie besliste donderdag nog om het voorarrest van de arts en Serry te verlengen.