Nieuws/Buitenland
1067991
Buitenland

Rusland: Syrië moet meewerken met inspecties

Rusland heeft er bij de Syrische regering op aangedrongen mee te werken met een VN-onderzoek naar de vermeende gifgasaanvallen woensdag bij Damascus. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrijdag gezegd.

Rusland eist ook veiligheidsgaranties van de rebellen die in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad vechten, zodat de experts hun werk kunnen doen.

Een team van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN) is zondag al in Damascus aangekomen om onderzoek te doen naar eerdere meldingen van de inzet van chemische wapens in Syrië. Onder de inspecteurs zijn ook wapenexperts van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens OPCW.

De Russen, de belangrijkste bondgenoot van Assad in de al 2 jaar durende burgeroorlog, hebben vaak een totaal andere mening over Syrië dan de Verenigde Staten. Maar wat het VN-onderzoek betreft, zijn Lavrov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, het met elkaar eens, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moskou verdedigde Assad onder meer bij drie nadrukkelijke VN-verzoeken om een einde te maken aan het geweld. Eerder deze week lieten de Russen weten dat de vermeende aanvallen mogelijk een „provocatie” van de rebellen waren, bedoeld om Assad in een kwaad daglicht te stellen.