Nieuws
1067992
Nieuws

'Akkoord over steun Cyprus kwam te laat'

Het akkoord over de Europese steun aan Cyprus kwam te laat. Daardoor werd het economisch model waaraan tientallen jaren is gewerkt verwoest en werd het land ,,een hele generatie naar achter gezet''. Dat zei vrijdag de voormalige president van de centrale bank van Cyprus, Athanasios Orphanides, tegen een onafhankelijke commissie die de crisis op de eilandstaat onderzoekt.

Volgens Orphanides had er al maanden eerder overeenstemming moeten worden bereikt over de steun, tegelijkertijd met het akkoord over de hulp aan Spaanse banken, in juli vorig jaar. Nu kwam er pas dit voorjaar tijdens een periode van intense crisis een hulppakket voor Cyprus op tafel, waarbij het land zelf miljarden moest bijdragen voor de sanering van de ingestorte bankensector. Een deel van de spaarders moest daaraan verplicht meebetalen.

De problemen in de Cypriotische bankensector ontstonden onder meer nadat geldschieters van Griekenland eerder werden verplicht om een deel van de leningen aan het land kwijt te schelden. Bovendien voerde de toenmalige president Demetris Christofias niet de benodigde hervormingen door nadat Cyprus in 2008 tot de eurozone was toegetreden, zei Orphanides.