Nieuws/Buitenland
1067993
Buitenland

Klopjacht op verdachten na groepsverkrachting

In India is een massale klopjacht gaande op vier mannen die ervan worden verdacht samen met nog een andere man een 23-jarige vrouw in Mumbai te hebben verkracht. De politie heeft de vijfde verdachte al opgepakt. Hij heeft zijn betrokkenheid bekend, zo melden Indiase media.

De politie kent de vier voortvluchtigen, onder wie twee bekende criminelen. De politie in Mumbai heeft meer dan 20 politieteams ingezet om de daders op te sporen.

De groepsverkrachting van de vrouw vond donderdag in de avond plaats. Het slachtoffer is een fotojournaliste die samen met een mannelijke collega bezig was met een opdracht toen ze werd aangevallen en verkracht. Toen de mannelijke collega ingreep, werd hij zelf aangevallen en vastgebonden. De vrouw ligt in het ziekenhuis en is ernstig gewond. Haar conditie is stabiel, zegt de politie.

Het misdrijf heeft tot nieuwe ophef geleid in India. Een groepsverkrachting met dodelijke afloop eind vorig jaar in een bus in New Delhi kreeg wereldwijde aandacht. In het Aziatische land zelf ontstonden ook brede protesten tegen het veelvuldige seksuele geweld tegen vrouwen. Onder meer op sociale media is met ontzetting gereageerd op het nieuwe misdrijf in Mumbai.

Over het aantal aanhoudingen kwamen vrijdag tegengestelde berichten. Indiase media meldden aanvankelijk dat alle vijf verdachten waren gearresteerd, terwijl het later om twee arrestaties zou gaan. Politiecommissaris Satyapal Singh meldde later dat er één arrestatie was en de namen van de andere vier bekend zijn.

De politie had direct na de melding een speciaal team opgezet om de verdachten te achterhalen en compositietekeningen van ze laten maken. Bovendien werden 20 mensen aangehouden voor verhoor. Het slachtoffer en haar collega zelf konden veel informatie geven over de daders, die allen twintigers zouden zijn.

In het reisadvies voor India van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken staat onder meer een waarschuwing naar aanleiding van een groot aantal meldingen van ontvoeringen en seksuele vergrijpen tegen vrouwen. Geadviseerd wordt extra waakzaam te zijn en „in het donker eenzame plekken te mijden”, niet alleen lopend maar ook bij het gebruik van bus of taxi.