Nieuws/Binnenland
1067995
Binnenland

Drankverkopers doen mee aan proef jongeren

Een nieuwe aanpak om te zorgen dat jongeren onder de 16 geen alcohol kunnen kopen, lijkt in de Friese gemeente Weststellingwerf zijn vruchten af te werpen. Bij deze aanpak zijn de drankverkopers medeverantwoordelijk.

Bij controles bleek dat in 27 procent van de gevallen jongeren de afgelopen maanden alcohol konden kopen. Bij 9 andere gemeentes was dat nog 91 procent, blijkt uit cijfers van Bureau Horeca en Bijzondere Wetten (BHBW), dat een pilot in Weststellingwerf doet.

De gemeente sloot in april een convenant af met supermarkten en slijterijen. Die betalen zo'n 700 euro inleg per jaar. Blijkt bij een controle dat er inderdaad geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 16, dan krijgt het bedrijf een deel van dat geld terug. Andersom wordt een deel gebruikt voor het bekostigen van het project.

Burgemeester Gerard van Klaveren van Weststellingwerf: „Ik ben verheugd dat de gemeente en de supermarkten op één lijn zitten. Ook ben ik blij met de unanimiteit. Niemand onttrekt zich eraan. Iedereen stelt zich vierkant op achter het doel, het terugdringen van alcohol onder jongeren.”

Deelnemende bedrijven worden zes keer per jaar gecontroleerd door BHBW. In die periode krijgen ze geen controleurs van de gemeente over de vloer. Maar als ze drie keer de fout ingaan, vallen ze buiten het convenant. De boete die ze dan kunnen krijgen is 1360 euro, het reguliere boetebedrag.

Sinds 1 januari zijn gemeentes verantwoordelijk voor het toezicht in het kader van de Drank- en Horecawet.